Frågor & svar om radon

Jag har radon i mitt hus. Hur gör jag för att få bort det?
Varje hus är olika och varje problem med radon är också olika. Många företag har specialiserat sig på att ta reda på varifrån radonet kommer och vad man kan göra åt det. Fråga den som är ansvarig för radon i din kommun så kan du få veta vilka företag som finns. De flesta företag kan tala om vad det kommer att kosta att minska radonet.

Luktar radon?
Nej, radon luktar inte, har ingen smak och är osynligt. Enda sättet att veta om det finns radon i huset är att mäta luften inomhus.

Finns det risker med radon i vatten?
Radon i vattnet kan vi få i oss på två sätt. Radon i vattnet kommer ut i luften när vi duschar eller diskar. Då andas vi in radon. När vi dricker vatten med radon i får vi in det i kroppen.

Hur vet jag om det finns radon i mitt vatten?
Om du får vatten från kommunen är vattnet redan kontrollerat så att det inte finns radon. Om du har en egen brunn som är borrad i berg kan det finnas mycket radon i vattnet. Ring eller prata med personal på miljökontoret i din kommun så berättar de hur du ska göra för att mäta vattnet.

Jag bor på lågriskmark. Finns det ingen radon då?
Lågriskmark kallas mark med lite radon i. Det finns ändå alltid mycket radon i den luft som finns i jorden. Om det kommer in mycket luft i huset underifrån kan du ha mycket radon i luften inomhus.

Mitt hus är byggt av blå lättbetong. Är det risk för mycket radon?
Från år 1929 till slutet av 1970-talet användes blå lättbetong eller blåbetong till husbyggen. Blåbetong är gjord av stenen alunskiffer som har mycket strålning av radon. Om det finns mycket blåbetong i huset och om huset har dålig ventilation kan det finnas mycket radon i luften inomhus.

Mitt hus är inte byggt av blå lättbetong. Då är det väl liten risk för radon?
Det mesta radonet i husen kommer från marken. Radon kan komma direkt från marken eller från byggnadsmaterial i grundläggningen under huset. Radonet kan komma in genom sprickor i grundplattan under huset eller i källaren.

Kan det vara olika mycket radon i luften på olika tider?
Ja, det är olika mycket radon i luften olika tider på dagen, olika dagar och på sommar eller vinter.

Får barn radon i sig i skolan?
Det är ofta mindre radon i skolor, förskolor och andra byggnader som är för alla än vad det är i husen där man bor. Barnen är kortare tid i de lokalerna och där är ofta bättre ventilation än hemma.

Hur mäter jag radon?
Du kan mäta hur mycket radon det finns om året genom att mäta under 2 eller 3 månader . Du mäter under den tid du värmer upp huset, mellan oktober och april. Du mäter med mätdosor av plast. Inuti finns en särskild film som kan känna radon. Luft och radon kommer in i dosan och radonet gör att filmen skadas så att det blir spår. Spåren visar hur mycket radon som finns. Du kan mäta kortare tid med större mätdosor som släpper in mer luft och radon. Det är inte lika säkert att mäta en kort tid.

Hur många mätdosor behöver jag?
I ett hus med en våning behöver du 2 mätdosor. Om det är fler våningar behövs flera mätdosor.

Ska jag mäta radon innan jag köper ett hus?
Du måste själv fråga om någon har mätt radon i ett hus som du ska köpa och vad resultatet av mätningen var. Den som säljer huset måste inte kontrollera det eller tala om det om du inte frågar. Du kan kanske få reda på av kommunen om de har mätt radon i huset förut.

Fråga oss!

Kontakta oss gärna om du önskar mer information kring radon och hur vi kan hjälpa dig.

Ring Kjell: 0650-742223

Radonett S2 HY

Radonett renar vatten på miljövänlig och ekologisk väg med hjälp av ren syrerik luft, UV-ljus och utan tillsatser av kemikalier eller filtermassa.

Radonett S2 HY

MiljöPLUS Paket

En ny pumppaketlösning för miljömedvetna husägare. 40% Energisparning jämfört med standardsystem.

MiljöPLUS Paket